om oss

LIVET BITCH! SCENKONST

Livet Bitch! Scenkonst är en scenkonstverksamhet med community art-profil baserade i Södertälje. Livet Bitch! vill göra scenkonsten mer relevant och inkluderande för fler, genom ett starkt fokus på att lyfta och gestalta ungas röster, perspektiv och erfarenheter. Med nyskriven dramatik har vi under flera år verkat för att tjej- och kvinnoidentifierade berättelser ska ha en självklar plats i det sceniska rummet – och i det offentliga samtalet. Livet Bitch! Scenkonst samarbetar med professionella scenkonstnärer som delar den visionen. Vi arbetar på uppdrag av, eller i samverkan med andra, stora och små scenkonstverksamheter – lokalt och nationellt.

LIVET BITCH! STUDIO

Sedan 2017 driver vi Livet Bitch! studio, en öppen community teater plattform för alla som identifierar sig som tjejer och kvinnor i åldern 13-25 år. Livet Bitch! studio blandar teater experiment, röstträning och improvisation med viktiga samtal. För de som vill finns möjligheter att delta i publika evenemang och produktioner.

Vill du utvecklas som skådespelare i ett tryggt rum full av energi och gemenskap? Då är Livet Bitch! studio något för dig. Livet Bitch! studio leds av skådespelarna Johanna Thor och Grete Havnesköld. Ibland har vi gästlärare som inspirerar oss och leder olika projekt.

Plats: Hörsalen (Lunagallerian)
Tid: Tisdagar 16.30-18.30
Kostnad: 100 kr medlemskap i Livet Bitch! Scenkonst

HISTORIA

Livet Bitch! Scenkonst började 2011 i Södertälje och var då en liten ensemble bestående av tre professionella skådespelare och tre 17-åringa tjejer från Hovsjö. Mellan åren 2012- 2016 bestod ensemblen av Iman Keise, Linnea Tengroth, Manosh Milkon, Cecilia Al-Matni samt Grete Havnesköld och Johanna Thor som även ledde ensemblen. Tillsammans spelade vi våra föreställningar Livet Bitch? (2012) och Deras rum (2016) i olika sammanhang, både i och utanför Södertälje. Genom Kulturrådets nationella satsning Kreativa platser 2017-2019 fick vi en möjlighet att utveckla det arbete med communityteater och unga kvinnors plats på scen som vi påbörjat.

Sedan mars 2017 har vi erbjudit öppen verksamhet för alla inom målgruppen genom Livet Bitch! studio, men även hållit andra workshops. Inom ram för Kreativa Platser producerades föreställningarna Dom där tjejerna och Täljes blivande brud. Vi släppte även Livet Bitch! metod i samarbete med Riksteatern.

Sedan 2020 står Södertälje kommun för huvudfinansieringen och vi genomför olika scenkonstprojekt lokalt, regionalt och nationellt på uppdrag av och i samverkan med olika små och stora kulturaktörer.

Årets initiativ på Södertäljegalan 2017

Läs mer

Finalist 5i12-priset

Läs mer

Vinnare av jämställdhetspriset 2019

Läs mer

METOD

"Jag kan gå till vilken teatergrupp som helst och göra teater. Men det vi gör är något mer”

Livet Bitch! Scenkonst har i samarbete med Riksteatern skrivit en bok som beskriver vår metod för konstnärligt skapande med unga tjejer och kvinnor utifrån platsen vi verkar på samt våra tre år inom den nationella satsningen Kreativa platser. Bokens redaktör är Anna Lundberg, verksamhetsutvecklare på Riksteatern och skribenter är: Johanna Thor, Grete Havnesköld (projektledare), Rebecka Cardoso (regissör), Roxy Farhat (scenograf), Lena Lindell (röstpedagog), Marianne Mikhail (deltagare och skådespelare), Iman Keise (skådespelare och filmskapare) och Elsa Szatec (forskare).

Boken är till för alla som är nyfikna på community konst och teater med och för unga och som ser betydelsen av ett feministiskt perspektiv i arbetet. Boken vänder sig till kulturprojekt, kulturskolor men också scenkonstinstitutioner som vill bredda sitt deltagande och relevans i det lokala.

Vi föreläser gärna om Livet Bitch! metod i olika sammanhang! Kontakta oss på info@livetbitchscenkonst.se med förfrågningar.

BITCHRÅDET

Bitchrådet är de mest aktiva deltagarna i Livet Bitch! Scenkonst. Bitchrådet fattar viktiga beslut för projektet som till exempel temat KROPP som vi arbetat fram manuset till föreställningen Täljes blivande brud utifrån. Bitchrådet är även aktiva i planering och genomförande av olika aktiviteter. Till exempel Gärizdagen 2018 och Peppfesten 2019. Bitchrådet har även ett eget helt och hållet deltagarstyrt Instagramkonto.
Följ oss där!

STYRELSEN

Livet Bitch! Scenkonst drivs av vår egen förening som startades 2017. Styrelsen 2022 består av:

Ordförande
Anna Rautio

Vice ordförande
Lena Lindell

Ledamöter
Mona Samoiel
Marlen Eskander
Lianna Hallsenius
Broula Barnohro Oussi
Pärlan Wallefelt

Suppleanter
Pärlan Wallefelt

MEDLEMSKAP

Livet Bitch! Scenkonst drivs av vår egen förening. Du som tillhör målgruppen och vill delta i våra aktiviteter och föreställningar betalar ingen avgift men behöver vara medlem i föreningen.

Du som inte tillhör målgruppen, men som vill bidra till vår kulturplattform för unga tjejer kan finnas kvar och utvecklas, kan bli stödmedlem genom att:

1. Sätta över 100 kr på Livet Bitch! Scenkonsts bankgiro 5224-9786, ange ditt namn vid betalningen

2. Mejla ditt förnamn, efternamn, sex första siffrorna i ditt personnummer till info@livetbitchscenkonst.se, och en mejladress vi kan nå dig på så kommer du med i medlemsregistret

Att vara stödmedlem kostar 100 kr per år.

Varmt tack till alla nuvarande och blivande medlemmar!

Kontakta oss

info@livetbitchscenkonst.se

Besöksadress

Hörsalen (Lunagallerian)
Storgatan 15
Södertälje

Postadress

Livet Bitch! Scenkonst
Västerkärv Fruängen 1
646 92 Gnesta
© 2022 Livet Bitch! Scenkonst empowered by Sofia Wennström